نوشته: دوشنبه 21 تیر 1389 ساعت: 10:00 نویسنده: مدير سايت
گفتگو با آقاي محمد حسين نهان دست

همكاران عزيز ، مرغداران محترم براي آگاهي از چگونگي پرورش مرغ گوشتي در قفس، خدمت همكار محترم جناب آقاي نهان دست رسيديم تا گفتگويي صميمانه داشته باشيم. ايشان با چهره اي خندان و سعه صدر پاسخگوي ما بودند ضمن تشكر از ايشان به اطلاع مي رسانيم : نامبرده اولين فردي است كه در اين راه قدم گذاشته والبته با همكاري بسيار صميمانه آقاي دكتر محمد ابدالي نيا دامپزشك بخش خصوصي به نتايج چشمگيري دست يافته است . اينك ما با انعكاس نظرات ايشان به عنوان يك عضو فعال تعاوني مرغداران گوشتي قم بر آنيم تا شايد بتوانيم راههاي مناسب تر و نزديك تر به توليد مقرون به صرفه را معرفي كنيم .

جناب نهان دست چگونه به فكر پرورش به شيوه قفس افتاديد؟

خوشتر دارم كلام خودم را با نام و ياد خداي مهربان آغاز نمايم چون هرچه دارم از اوست و هر توفيقي به دست آورده ام قطعا به لطف لا يزال و بي منت حضرتش بوده است سپس با عرض سلام و خسته نباشيد به تمام همكاران عزيز و سخت كوش و نيز با تشكر از تعاوني كه صفحاتي از مجله ارزشمند و سود مند خود را به اينجانب و نظراتم اختصاص دادند به عرض مي رسانم:

در پاييز سال 77 درست همزمان با رهاسازي اقتصادي صنعت مرغداري دركشور، وارد اين صنعت شدم و به لطف خداوند و همكاري دوستان در جاده پرپيچ و خم توليد گوشت مرغ تا امروز موفقيت هايي به دست آورده ام .لازم به ذكر است در اين راه افراد ديگري با من صميمانه همكاري كردند كه اگر نامي از آنها مي برم فقط به منزله «مَنْ لَمْ يَشْكُرِ الْمَخْلوقْ لَمْ يَشْكُرِ الْخالِقْ» است.

در سال 79 سازمان جهاد سازندگي عده اي را از كشورهاي مختلف جهت بازديد به مزرعه مارون آورد ند يكي از بازديد كنندگان كه اهل هندوستان بود وقتي از سالن پرورش مرغ گوشتي مزرعه بازديد كرد گفت: چراجوجه را روي زمين پرورش مي دهيد؟ و به حالت تاسف سري تكان داد از او سوال كردم شما در هندوستان به چه طريق پرورش مي دهيد؟ جواب داد: ما جوجه ها را در طبقات پرورش مي دهيم. بعد از تحقيقات و بررسي صنعت مرغداري كشورهاي پيشرفته معلوم شد اكثراً به روش قفس طبقاتي پرورش مي دهند كه به دلايل مختلف كه ذكر خواهم كرد، مي توانند مرغ را به قيمت نازل تري به كشورهاي ديگر صادر نمايند.

در سال 83 به پيشنهاد آقاي محمد اسماعيل زاده ( نماينده شركت ماشين طيور در استان قم) جهت نصب آزمايشي قفس پرورش مرغ گوشتي با آقاي دكتر ابدالي نيا مشورت و در نهايت قرارشد نصف يكي از سالن هاي مرغداري را در اختيار شركت براي نصب قفس قراردهيم بعد از دوماه قفس ها نصب و براي جوجه ريزي آماده شد.( قفس ها در 3 خط و 3 طبقه نصب گرديد).

قرار شد داخل هر قفس 20 قطعه نيمچه گوشتي پرورش يابد وبه لطف خداوند اولين دوره پرورش با موفقيت به پايان رسيد و چند دوره پرورش به همين منوال ادامه داديم. به دليل نتايج مثبتي كه از آزمايش اين طرح حاصل گرديد در سال 85 تصميم گرفتم كه داخل هردو سالن قفس نصب كنم به سازمان جهاد كشاورزي مراجعه نموده و بعد از ارائه طرح فوق، رياست محترم سازمان و معاونت امور دام از طرح استقبال كرده و مجوز نصب قفس را صادر نمودند. مرحله بعدي مراجعه به بانك كشاورزي بود خوشبختانه مديريت محترم بانك كشاورزي هم قبول كردند و طرح را براي تصويب به تهران فرستادند ،اداره كل نظارت بر طرح ها با پرداخت تسهيلات براي اجراي طرح (پايلوت) در استان قم موافقت كردند بعد از انجام كارهاي اداري و تصويب وام با شركت ماشين طيور قرارداد منعقد كردم در تير ماه سال 87 هر دو سالن مجهز به قفس گرديد. و ظرفيت از 15000 قطعه به حدود 40000 قطعه افزايش يافت.

پرورش در قفس مطمئنا تفاوتهاي اساسي با بستر دارد لطفا توضيح بيشتري بدهيد.

بايد بگويم كه روش قفس در مقايسه با روش سنتي كه دان و جوجه را تحويل كارگر بدهيم و مرغ از او تحويل بگيريم خيلي مشكل تراست به دليل اينكه يك سيستم مكانيزه را ديگر با كارگر ساده نمي توان اداره كرد و حتماً بايد كارگر دوره هاي لازم را ببيند تا بتواند در صورت ضرورت و بروز اشكال آن را بر طرف كنند.

يك واحد مرغداري زماني سودآور مي باشدكه : اولا مديريت خوب داشته باشد كه در اين روش به واسطه تميز بودن سالن ها يك مدير به راحتي مي تواند از سالن ها بازديد كند و در صورت بروزهر نوع مشكل در روند كار درهمان ساعات اوليه مشكل را برطرف نمايد تا خدايي نكرده به خسارات جبران ناپذير منجر نگردد.

لطفا براي خوانندگان مجله به لحاظ صرفه جويي يا به عبارت ديگر توليد مقرون به صرفه تر در سيستم قفس هم توضيح دهيد :

الف: در روش فوق مصرف سوخت 60% تا 65% كاهش مي يابد.
ب: به واسطه عدم ارتباط جوجه ومدفوع از داروهاي ضدكوكسيديوز استفاده نمي شود.
ج: عدم وجود گازهاي مضراز جمله آمونياك در سالن به دليل تخليه كود در زمانهاي تنظيم شده.
د: چون ويزيت دامپزشك از فارم به راحتي انجام مي پذيرد، در نتيجه كنترل بيماري قبل از شيوع آن انجام گرفته ودرنتيجه باعث كاهش تلفات مي شود و مي دانيم تلفات سنگين يكي از عوامل كاهش ضريب تبديل مي باشد.

ضمنا چون در زمان بارگيري هيچگونه استرسي به مرغها واردنمي شود اگر به هر دليلي بارگيري به چند شب متوالي موكول شد كاهش وزن و يا تلفات ناشي از استرس وجود ندارد.

فكر مي كنيد از نظر سرمايه گذاري و ساخت و ساز كدام مقرون به صرفه تر است ؟

كشور ما خوشبختانه در اكثر مناطق محدوديت زمين مشاهده نمي شود و جهت افزايش ظرفيت پرورش مرغ گوشتي اگر فقط هزينه ساخت و ساز را در نظر بگيريم (روش بستر) و آنرا با نصب قفس مقايسه كنيم روش قفس سرمايه گذاري كمتري نياز دارد. البته همانطور كه در پاسخ به اولين سوال به عرض رسانيدم با همت مسوولان محترم استان مانند آقاي مهندس سيار ، مهندس علي بيگي ، مهندس صفدري و بسيار ديگري از عزيزان كه از نظر ارائه تسهيلات و مجوزها همكاري نمودند اين امكان به وجود آمد كه در همين جا از تمام مسوولين فهيم كه با پيشرفت توليد و مكانيزه كردن صنعت مرغداري نهايت همكاري و همياري را نموده اند كمال تشكر و قدرداني را مي نماييم.

با توجه به مطالبي كه اين گوشه و آن گوشه شنيده مي شود، واقعا شما پرورش در قفس را توصيه مي كنيد ؟

متاسفانه در كشورما گاهي بازار شايعات داغ مي شود و كساني اظهار نظر مي كنند كه حتي قفس هاي خالي پرورش مرغ گوشتي را نديد ه اند و اگرهم ديده باشند در نمايشگاه ها و فروشگاه ها بوده و بدون تحقيق اظهار نظر مي كنند و اشكالات علمي هم وارد مي كنند.

همانگونه كه عرض شد از بدو اجراي اين طرح آقاي دكتر محمد ابدالي نيا دامپزشك بخش خصوصي قبول زحمت كرده وبا دقت فراوان و تامل و تحقيق و تدبيرو تلاش به طور كامل در جريان پرورش قرار داشتند و به هيچ اشكال علمي برخورد نكردند.

تنها اشكالي كه بعضي ها به اين طرح مي گيرند مخالفت جمعيت حمايت از پرندگان اروپا مي باشد كه در پاسخ بايد به آنها بگوييم كه چرا اروپا و كشورهاي پيشرفته دنيا در حال حاضر از روش پرورش مرغ گوشتي در قفس استفاده نموده و مازاد توليد خود را به كشورهاي ديگر صادر مي كنند. شما توليد را چگونه ارزيابي مي كنيد؟

در امر توليد به خصوص بخش كشاورزي يك عشق و علاقه خاصي بايد وجود داشته باشد تاشخص بتواند به توليد ادامه دهد به لطف خداوند اين علاقه در بنده وجود دارد كه توانسته ام قريب 30 سال در اين بخش خدمت كنم. و نهايت سعي و تلاشم استفاده بهينه از امكانات موجود و توليد محصولي سالم بوده و اين امر محقق نمي شود مگر با استفاده از دانش روز وتوجه به دانش متخصصان فهيم و تبديل روش هاي سنتي به روش هاي صنعتي و پيشرفته.

ناگفته نماند همكاران عزيز بايد توجه داشته باشند لطف خداوند بايدشامل حال باشد كه اين امكانات و سرمايه در اختيار ما قرار گرفته جهت توليدگوشت مرغ براي مردم شريف ايران چه خوب است از اين امكانات به نحو احسن استفاده شود و روز به روز شاهد توليد بيشتر و سالم تر باشيم. وقتي آمار تلفات مرغداران در استان بررسي مي شود بايد چاره اي بيانديشيم تا بتوان از اين هدر رفت سرمايه ملي جلوگيري كرد يكي از راه هاي پيشگيري تلفات مي تواند طرح مذكور باشد به دلايلي كه گفته شد.

در پايان ضمن تشكر مجدد از شركت تعاوني مرغداران گوشتي استان قم كه اين فرصت را در اختيار من قرار دادند تا بتوانم پل ارتباطي با همكاران عزيزم باشم، بنده تجربيات خود را هميشه و در هر حال در اختيار مي گذارم چون معتقدم توليد خوب، يك كار ملي و فرا منطقه اي است و هر كس بتواند به بهينه سازي روش هاي توليد كمك كند قطعا مورد رضايت خداوند هم هست .همچنين از مجله صنعت طيور قم كه با همدلي مدير عامل محترم تعاوني و هيئت محترم مديره تلاش خود را برآگاهي بخشي وبه روزآوري اطلاعات علمي قرار داده است نهايت امتنان را داشته و براي تمام همكاران سخت كوش و دلسوز آرزوي روزهاي خوب و پر رونقي دارم .

  • کلیدواژه ها: محمد حسين نهان دست , دكتر محمد ابدالي نيا
  • طبقه: شماره بيست و هفتم بازدید: 8985

    آگهی های متنی